Main » 2013 » September » 18 » Studenti iz Züricha u posjeti Goraždu:
10:53
Studenti iz Züricha u posjeti Goraždu:

Studenti univerziteta za obrazovanje nastavnika iz Züricha već desetu godinu stižu u posjetu Goraždu i Osnovnoj školi "Husein efendija Đozo", kako bi naučili što više o BiH, njenoj historiji i školskom sistemu

Njih 24 u Goraždu je boravilo do 14. septembra. Prvobitna saradnja pedagošog fakulteta iz Züricha sa BiH počela je 1995. godine, kada su predstavnici ovog fakulteta boravili u Goraždu kao članovi Vijeća Evrope u odjelu za obrazovanje. Ističu kako je ovaj projekat jedan od značajnijih za njihove studente, buduće nastavnike.

- Mi godinama organizujemo studijska putovanja u zemlje iz kojih dolaze migranti, kako bismo što bolje razumjeli njihovu kulturu i tradiciju. U Švicarskoj Švicarci i migranti žive zajedno. Ako već radimo zajedno svaki dan, moramo i učiti više jedni o drugima, a posebno nastavnici u školama moraju biti informirani, izjavio je Rolf Gollob, profesor univerziteta za obrazovanje nastavnika iz Züricha.

Tako studenti prisustvuju nastavi u OŠ "Husein ef. Đozo", kako bi se što bolje upoznali sa nastavnim planom i programom. Svi studenti pripremili su aktivnosti kako bi imali direktan kontakt sa učenicima. Za goste iz Švicarske priređen je i prijem u zgradi Vlade BPK-a Goražde, a dobrodošlicu studentima i njihovim profesorima uputili su premijer Emir Frašto i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem. Boravak u Goraždu, gdje su smješteni u domovima osnovaca, iskoristili su, između ostalog, da posjete obdanište Sunce, Udruženje "Seka" i spomen-izletište Rorovi.

(camo.ch)
Category: Razno | Views: 263 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus