Main » 2013 » Mart » 29 » Svečano u rad puštena hidrloška stanica Goražde
17:00
Svečano u rad puštena hidrloška stanica Goražde

Kako bi olakašali članovima Profesionalne vatrogasne jedinice koji su dužni pratiti nivo i protok rijeke Drine, a i samim građanima, Općina Goražde i Agencija za vodno područje rijeke  Save na Trgu branilaca postavili su Hidrološku stanicu pomoću koje se mjeri nivo i protok rijeke Drine kao i temperatura vode i zraka.

Tim povodom načelnik Općine Goražde mr. Muahmed Ramović i Sudo Čeljo danas su svečano pustili u rad Hidrološku stanicu Goražde. Treba naglasiti da ovakvu stanicu u BiH imaju samo još dva grada, a to su Bihać i Mostar.

''Ova stanica za nas je nešto novo, jedan izazov i nešto što će u mnogome olakšati prije svega pripadnicima PVJ koji imaju stalnu obavezu da prate nivo i protok rijeke Drine, međutim morali su prilaziti samoj obali da bi došli do podataka, a sada je sasvim olakšano sa postavljanjem ove Hidrološke stanice. Stanica će svima nama olakšati za što prije svega možemo zahvaliti našem sugrađaninu Sudu Čelju koji je predložio da se postavi jedan ovakav uređaj u našem gradu. Zajedno sa  Agencijom za vodno područje rijeke  Save uradili smo ovaj projekat i jako smo sretni što u našem gradu imamo ovako modernu stanicu. Obaveza Općine Goražde je da održava Hidrološku stanicu, te da u datom momentu  dostavlja podatke o stanju rijeke Drine.'' - istakao je načelnik mr. Muhamed Ramović.

''Već duže vrijeme mi se borimo da dobijemo jednu ovakvu automatsku, elektronsku stanicu koja je perspektivna da se konektuju svi građani i dobiju trenutne rezultate što je naredna faza koja je skuplja. Sada su postavljena četiri podatka, tako da svakog momenta građani mogu da pogledaju ovdje na Trgu temperaturu Drine i temperaturu zraka, zatim protok i nivo Drine. Najinteresantinje ovdje je to što se ne vidi, a to je da je dno Drine snimljeno i sad postavljeni uređaj u svakom momentu ima površinu koju uzima Drina puta protok i tako se dobije koliki je protok u sekundi. Postavljanje Hidrološke stanice je prva faza, druga faza je postavljanje uređaja pomoću kojeg će se moći građani konektovati te na taj način dobiti podatke. '' – naglasio je Sudo Čeljo.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 453 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus