Main » 2015 » August » 7 » Svečano zatvoren XVIII Internacionalni festival prijateljstva (FOTO/VIDEO)
01:48
Svečano zatvoren XVIII Internacionalni festival prijateljstva (FOTO/VIDEO)

Večeras je u Goraždu spuštanjem festivalske zastave uz spektakularni vatromet završen XVIII Internacionalni "Festival prijateljstva'' Goražde 2015.

Ovaj jedinstveni internacionalni događaj okupio je više od 1 000 umjetnika iz zemalja širom Europe i svijeta, te svojim raznovrsnim i bogatim programom privukao na desetine hiljada posjetilaca.

Ceremoniju svečanog zatvaranja Festivala upotpunili su mladi goraždani, oni koji su pokretačka misao svakog Festivala prijateljstva, Nino Bašić koji je prenio pozdrave u ime mladih Goražda,  plesna grupa učenika OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, zatim učenici OŠ „Husein ef. Đozo“, te mlade pjevačke nade  Adna Herenda, Kerim Pušilo i Adna Obuća.

Zatvaranju je prethodio ulični maskenbal za koji su se prethodnih dana pripremali naši najmlađi u sklopu brojnih radionica praveći kostime i maske, a sve to naši sugrađani su imali priliku pogledati u sklopu večerašnjeg maskenbala ulicama grada koji su naši najmlađi priredili zajedno sa Sarajevo Drum Orchestrom. Zasigurno da ovaj događaj privlači pažnju velikog broja građana, a tako je bilo i večeras. Pjesma i osmjesi na licima djece najbolji su dokaz da su se večeras zaista dobro zabavili.

Kao i prethodnih godina otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“ 2015., također je prethodilo ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala prijateljstva.

 


 

Hiljade posjetilaca na platou ispred Centra za kulturu pozdravio je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je uputio riječi zahvalnosti svim učesnicima i publici, dok je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga proglasio XVIII Internacionalni "Festival prijateljstva'' Goražde 2015 zatvorenim. Festivalsku zastavu zajedno su spustili mladi Mettmanna, Lava i Goražda.

Nakon ceremonije svečanog zatvaranja, u posljednjoj festivalskoj noći brojnu publiku svojim hitovima zabavljao je popularni bh. pjevač Nihad Alibegović, te brojni goraždanski interpretatori narodne muzike,  Izudin Dragolj, Aziz Gluščević-Zisko, Tifa i Žera, bend „No problem“ i MVIS „Behar“, uz pratnju Orkestra Centra za kulturu na čelu sa šefom orkestra Elvirom Mudželetom.

Od 01.08. kada je svečano otvoren, pa do 06. augusta, “Festival prijateljstva” okupio je više od 1 000 učesnika, umjetnika iz 16 zemalja Evrope i svijeta koji su priredili brojne sadržaje za sve ukuse i generacije, a Festival je i ove godine pobudio interesovanje na desetine hiljada posjetilaca iz BiH i inostranstva. Organizator “Festivala prijateljstva” bio je goraždanski Centar za kulturu, a generalni pokrovitelj Općina Goražde u saradnji s brojnim drugim institucijama, ustanovama i sponzorima.

Pogledajte cijelu foto galeriju OVDJE

 

 

Category: Festival prijateljstva | Views: 267 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus