Main » 2012 » June » 22 » Tradiocionalna jela, muzika i nošnja Indonezije bit će predstavljena na "Festivalu prijateljstva" Goražde 2012
16:03
Tradiocionalna jela, muzika i nošnja Indonezije bit će predstavljena na "Festivalu prijateljstva" Goražde 2012


Nakon što je načelnik općine Goražde mr. Muhamed Ramović sa saradnicima i predstavnicima JU Centar za kulturu Goražde nedavno posjetio ambasadora Republike Indonezije u Sarajevu, danas je uslijedila uzvratna posjeta, te je našu općinu zajedno sa  saradnicima posjetio NJE ambasador Republike Indonezije u BiH Sabijaksano Sujono. Ova posjeta organizovana je sa ciljem dogovora oko učešća predstavnika ove zemlje na ovogodišnjem XV Internacionalnom ''Festivalu prijateljstva'' Goražde 2012. Sastanak je održan u zgradi Općine a pored Načelnika i njegovih saradnika sastanku su prisustvovali i predstavnici JU Centar za kulturu Goražde. Na sastanku su usaglašeni detalji oko učešća predstavnika Indonezije na ovogodišnjem Festivalu, a po prvi put u sklopu Bosanske avlije pored tradicionalnih bosanskih jela, muzike i nošnje bit će predstavljena i tradicionalna jela  muzika, nošnja i običaji Indonezije. Zasigurno je da će ovaj događaj privući posebnu pažnju posjetilaca i gostiju Festivala, Razgovarano je i o mogućnosti da umjetnici iz Indonezije u sklopu programa Festivala organizuju radionice tradicionalnog plesa iz Indonezije gdje će Goraždani moći da nauče nešto više o samom plesu i tradiciji ove egzotične zemlje. 

''Ovo je drugi po redu naš zajednički sastanak. Već smo se jednom sastali sa Načelnikom i saradnicima u Sarajevu i tada je dogovorena ova moja posjeta. Danas smo razgovarali o Festivalu prijateljstva Goražde 2012. koji je pred nama i na kojem ćemo i mi kao zemlja uzeti učešće, posebno na dan otvaranja. Također smo razgovarali o jednom veoma bitnom segmentu, privrednoj saradnji i povezivanju biznismena iz Indonezije i BiH naročito Goražda i o jačanju tih veza.

Naše države su veoma povezane historijski i tradicionalno  i ovo je još jedan od načina da učvrstimo naše prijateljske odnose, a posebno je bitan za mlade kako bi upoznali međusobnu kulturu'' – kazao je u izjavi za medije ambasador Republike Indonezije u BiH  Sabijaksano Sujono.

Govoreći o detaljima sastanka načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović je u izjavi za medije rekao:

''Veoma smo sretni što upravo Općina Goražde želi da širom svijeta razvija i stiče prijateljstva sa mnogim zemljama i gradovima. I evo ova posjeta je pokazala da jedna Indonezija koja je četvrta zemlja u svijetu po broju stanovnika uvažava Goražde i našu posjetu. I posebno su sretni što su naši privrednici izrazili želju da posjete sajam privrede u Džakarti''.

On je također dodao kako učešće predstavnika Indonezije posebno obogatiti ovogodišnji XV Internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2012. Gdje će biti predstavljena tradicionalna jela, muzika, nošnja i običaji Indonezije što će svakako biti posebno interesantno posjetiocima ovogodišnjeg Festivala.

Osim o programu Festivala razgovarano je i o posjeti i učešću privrednika iz Goražda na jednom od najvećih sajmova privrede u Džakarti koji će se desiti u oktobru mjesecu, a na sastanku je pokrenuta inicijativa za bratimljenjem sa nekim od gradova ili općina iz Indonezije sa Goraždem. Zaigurno je da će i ova današnja posjeta ambasadora još više doprinijeti jačanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje dvije zemlje. 

Delegacija je nakon sastanka u Općini posjetila goraždansku firmu Bekto-Precisa.

(gorazde.ba)Category: Goražde | Views: 576 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus