Main » 2016 » April » 5 » „Tragom ljubavi „Amine Efendić: Sjećanje na prerano preminulu pjesnikinju (FOTO)
21:40
„Tragom ljubavi „Amine Efendić: Sjećanje na prerano preminulu pjesnikinju (FOTO)

Prelijepi stihovi u tri objavljene zbirke pjesama Amine Efendić iz Goražda, čuvaju uspomene na mladu pjesnikinju. Rođena je u aprilu 1989. Godine a preminula 2010. U 21 godini života.Svake godine osnovna škola koju je pohađala „Husien efendija Đozo“ priredi manifestaciju u njenu čast. I večeras su to učinili u Domu mladih Centra za kulturu. Mladi su govorili njene stihove, prevedene na nekoliko svjetskih jezika iz knjiga poezije“Tragom ljubavi" , "Princ pješak" , i "Ko to piše priču bez junaka" . Posljednja je zbirka objavljena posthumno o čemu simbolično kazuje i njen naslov. 

 Amininina priča živi i nakon njene smrti, satkana u poeziji koju govore generacije koje pohađaju školu u koju je i sama išla, koju je voljela i u kojoj su nastajali stihovi objavljeni u njenoj prvoj zbirci pjesama. Mladi ljudi su čitali poeziju, pjevali i glumili i večeras u Domu mladih Centra za kulturu i ta nit koja ih spaja na najljepši način obradovala je brojne posjetioce, ali i članove porodice Efendić.

Za njih su ovakvi dani posebno emotivni , oživljavaju uspomene i dotiču najintimnija osjećanja.

„Želim se zahvaliti kolektivu OŠ „Husen efendija Đozo „koji nekoliko godina organiuzuju ovu manifestaciju u znak sjećanja na Aminu, građanima Goražda koji dolaze ovdje. Sjećanja su živa, posebno teška i draga, ali smo  ponosni  na ono vrijeme koje smo proveli ovdje jer to nije bilo uzaludno. Amina je preselila 2010. u januaru, ali uvijek će živjeti  oni dani kada smo je u kolicima vozili u školu i iz škole, na večeri poeziji, ono što je voljela i sanjala .Ostale su njene pjesme,  onima koji su je poznavali i ponosni smo što ih vole i  mlađe generacije.Kao porodica uvijek ćemo se truditi da pomognemo ovu organizaciju i da djeci obezbjedimo nagrade“, kazao je Hamed Efendić, otac  Amine Efendić.
Halida Kurtović, profesorica književnosti i bosanskog jezika predavala je Amini Efendić.

„Amina je bila moja učenica. Iza nje su ostale prelijepe riječi,  stihove i pjesme koje i danas žive. Djeca ih rado govore i to su ona najljepša osjećanja prijateljstva“, kazala je.
Amina,  dobri junak priče koja će dugo trajati kao i njena poezija, ljubav prema pisanju otkrila je vrlo rano, a kao učenica osmog razreda objavila je prvu zbirku pjesama. Pored pisane riječi bila je uzor svojim školskim kolegama jer je blistala u svim oblastima. Iz osnovne i srednje škole izašla je kao učenik generacije, a svoje školovanje nastavila na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je bila jedan od najboljih studenata.

 

 

Klix.ba

 

Category: Goražde | Views: 135 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus