Main » 2012 » September » 13 » U Goraždu grupa motociklista iz Britanije i Holandije
15:02
U Goraždu grupa motociklista iz Britanije i Holandije

U Goraždu od jučer boravi grupa motociklista iz Velike Britanije i Holandije. 

Povod njihovog dolaska u grad na Drini je obilazak nekadašnjih britanskih osmatračnica te spomen obilježja poginulim britanskim vojnicima, koji su služili u sastavu nekadašnjeg UNPROFOR-a. 

Ratne 1994.godine tri engleska vojnika poginula su u Goraždu prilikom prevrtanja transportera a jedini preživjeli u toj nesreći Pol Thomas, 18 godina poslije danas je u naselju Podhranjen odao počast svojim kolegama. 

"I nakon 18 godina ja se sjećam svojih saboraca, svojih prijatelja i ne mogu zaboraviti. I ja sam tada bio teško povrijeđen , dugo sam bio u invalidskim kolicima, ali evo došao sam da se poklonim. Drago mi je da sam ponovno među svojim prijateljima u Goraždu ali priznajem sve je sada drugačije i mnogo ljepše nego tih ratnih godina i to mi je jako drago" - kazao je Thomas. 

Pored bajkera iz Velike Britanije, u Goražde su stigli i njihovi prijatelji članovi moto kluba "Nato" iz Holandije. 

"Naš prijatelj Pol je dosta emotivan kada je u pitanju ovaj dogadjaj i mi smo odlučili da ga podržimo u ovoj vožnji za stradale. Prodavali smo neke narukvice i radili još mnogo toga kako bi prikupili novac za ovaj put. A onda smo krenuli i subotu i evo nas. Stupili smo u kontakt s nekim našim prijateljima iz Sarajeva i Goražda koji su nam dobri domaćini ovih dana" - kazao je Pedro Albano iz MK "Nato". 

Cvijeće uz odavanje počasti poginulim britanskim vojnicima položili su i članovi MK Goražde koji su bili domaćini. 

"Nama je danas drago što možemo ugostiti naše prijatelje iz Engleske i drugih zemalja i naravno bit ćemo tu da im pružimo podršku u svemu" - kazao je Elvir Geca, predsjednik MK Goražde. 

Posjeta bajkera iz Engleske i Holandije organizirana je posredstvom ambasade Velike Britanije u BIH koja je nedavno u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja BPK Goražde pomogla ekipi bivših britanskih vojnika koji su služili u Goraždu, da vrate spomen ploče koje su oni napravili svojim poginulim saborcima. 

Ploče su 2007. godine bile vraćene u Veliku Britaniju bez znanja regimente kojoj su vojnici pripadali tako da su se oni privatno organizirali i te kamene ploče ponovo vratili u Goražde a udruženja boraca i Ministarstvo za boračka pitanja su im pomogli u podizanju postolja na koje su ploče postavljene. Jedna se nalazi u naselju Podhranjen a druga u blizini turističkog kompleksa Bijele Vode u općini Pale-Prača.

(Fena)
Category: Goražde | Views: 306 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus