Main » 2011 » November » 13 » U Goraždu im se spojili putevi: Hamed i Aiša u osmoj deceniji života odlučili živjeti skupa
15:43
U Goraždu im se spojili putevi: Hamed i Aiša u osmoj deceniji života odlučili živjeti skupa

Starost, bolest i samoća te tužna prognanička sudbina spojili su životne puteve dvoje staraca koji svoje posljednje godine života provode u kolektivnom centru "Balkan" u Goraždu. Hamed Kovačević iz Čajniča i Aiša Čaušević iz Tešnja već pet godina dijele dobro i zlo, bolest i radost, brigu i uspomene, ali i dvije minimalne penzije s kojima se lakše trpi svakodnevica. 

Zatekli smo ih na klupi ispred kolektivnog centra, dok posljednje zrake jesenjeg sunca pokušavaju usmjeriti na bolne staračke kosti. 

- Imam kuću u Mahrevićima kod Čajniča, ali nema ko da živi u njoj. Evo ključa kod mene. Imam bolesnu nenu sa sobom koja ne može gore ići. Nema ni komšiluka, nikoga našeg - kaže Hamed Kovačević.

Aiša ima 83, a Hamed 76 godina i u "Balkanu" dijele uspomene na burne, uglavnom teške, ali i sretne godine. 

- Za vrijeme mira u selu je bilo 30 djevojaka samih. I sve bez momaka. Sada sve da sabereš, nema sedmero ili osmero - dodaje Hamed.

U ratu je izgubio 17 članova porodice, među kojima i suprugu, punicu i petoricu braće.

- Žena i njena majka izgorjele su u kući. Ili u kući ili u štali, uglavnom, likvidirali su ih i nikada ih našao nisam - pojašnjava Kovačević.

Nakon rata u Goraždu je živio s drugom suprugom koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći. 

- Svaki put sam išao na ženino. Krenulo me od prve, druge, pa treće, a dokle će, ne znam - uz gorak osmijeh kaže Kovačević.

Najsretniji bi ipak, kaže, bio u svom zavičaju, ali da se i komšije vrate.

- Najviše bih volio da se vrati narod kao prije. Ko je živ, zdrav, ko može. Ali vjeruješ da neće niko. Kreni odavde od Trebeškog brda pa skroz do Strgačine i Rudog, sve je pustoš - tvrdi Kovačević.

(Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 583 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus