Main » 2012 » September » 18 » U Goraždu nizom sadržaja, obilježen 18 Septembar, "Dan Općine i BPK-a", Goražde
22:33
U Goraždu nizom sadržaja, obilježen 18 Septembar, "Dan Općine i BPK-a", Goražde

Foto: Pokazna vježba na Trgu Branilaca...Predaja raporta načelniku štaba Civilne zaštite

Nizom sadržaja u Goraždu se danas obilježava 18.septembar, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Općine Goražde. Riječ je o datumu kada je prije 20 godina prvi put oslobođen grad na Drini. 

Dvadeseta godišnjica herojske odbrane Goražda danas je najprije obilježena organiziranim posjetama predstavnika Vlade BPK-a i udruženja boračkih populacija oboljelim demobiliziranim borcima u sve tri općine Kantona. Susret zvaničnika BPK-a i Općine Goražde s oboljelim demobiliziranim borcima upriličen je i u prostorijama Udruženja koje okuplja ovu populaciju, gdje im je uručena i skromna novčana pomoć, a posjeta je organizirana i demobiliziranim borcima na liječenju u Kantonalnoj bolnici. 

Uz učešće velikog broja mladih Goražda održan je i Marš oslobođenja na dionici Hranjen-Rorovi - spomen-obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima" gdje je upriličena centralna manifestacija. Uz prigodan program evocirane su uspomene na 18. septembar 1992. godine te uz polaganje cvijeća odata dužna počast poginulim braniteljima ovog dijela BiH. 

Najmlađi iz vrtića "Sunce" i "SOS Kinderdorf" u saradnji s udruženjima mladih u Omladinskoj ulici priredili su performans i likovnu koloniju u kojoj su slikali o slobodi, svom gradu i njegovim braniteljima a počast poginulima odata je i na šehidskom mezarju Kolijevke. 

Na Trgu branilaca Goražda upriličena je tradicionalna pokazna vježba za zaštitu i spašavanje specijaliziranih jedinica za zaštitu i spašavanje dok je Općinsko vijeće Goražde u povodu ovog datuma održalo svečanu sjednicu. 

Na Gradskom stadionu u Goraždu prvi put upriličeno je obilježavanje organiziranja i održavanja Sportskih igara goraždanskog okruga (SIGO), a program obilježavanja nastavlja se nizom sportskih i kulturnih događaja. 

U velikoj sali Centra za kulturu bit će upriličena svečanost dok će u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" biti održani IX memorijalni košarkaški turnir "Damir Kanlić Žućo" te turnir u stonom tenisu. Za večeras je predviđena promocija knjige "Zrelo doba" Muhameda Gafića te druženje ratnih komandanata, boraca, porodica šehida i poginulih boraca te svih građana koji su dali svoj doprinos u ratnom periodu. Za njih će na platou Centra za kulturu biti priređena i noć sevdaha dok će mladi Goražda moći uživati u rok koncertu u ljetnom kinu Centra za kulturu. 

Osamnaesti septembar 1992.godine, dan kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad stvorivši više od 600 km slobodne teritorije, zlatnim slovima upisan je u historiju Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Taj datum danas se obilježava kao Dan BPK-a i Općine Goražde.

(Fena)
Category: Goražde | Views: 441 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus