Main » 2013 » Mart » 1 » U Goraždu obilježen 1 Mart Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine
21:07
U Goraždu obilježen 1 Mart Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredjelili za nezavisnost naše države.  Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana 1992. godine 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ''da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

U Goraždu je prigodnim programskim sadržajima obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma  u historiji ove države.  Program obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, počeo je u subotu 23.02.2013. planinarskim pohodom ''Grebak-put života'', da bi se nastavio u srijedu 27.02.2013 tradicionalnim šahovskim turnirom i historijskim časom u osnovnim i srednjim školama sa područja BPK-a, te dodjelom nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola u četvrtak 28.02.2013., a centralno obilježavanje održano je danas.

Današnji program manifestacije počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježje ''Goražda – grad heroj svojim braniocima''. Uz intoniranje državne himne, učenjem fatihe i minutom šutnje, na ovom spomen obilježju prisutni su se najprije sjetili hrabrih branioca Goražda koji su poginuli u ratu 1992.-1995., a nakon toga  delegacije zakonodavne  i izvršne vlasti BPK-a i općina u njegovom sastavu, goraždanskog muftijstva, Oružanih snaga,  te predstavnici boračkih  udruženja položile su cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama.

U sklopu programa manifestacije upriličen je poetsko-muzički performans ''U ritmu naših srca'' na mostu Alije Izetbegovića, u kojem su učestvovali plesna grupa „South Park", te mladi goraždanski pjesnici.

Centralni događaj ovogodišnjeg programa  obilježavanja Dana nezavisnosti bila je svečana akademija na kojoj su  o značaju ovog historijskog datuma govorili premijer Vlade BPK-a Emir Frašto i predsjedavajući Skupštine BPK-a Suad Došlo. Oni su ovom prilikom  još jednom podsjeili na značaj obilježavanja prvog marta, te na historijski dan kada je tačno prije 21 godinu održan referendum na kojem se 64 % građana BiH izjasnilo za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom  Premijer i Predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde su svim građanima BPK-a uputili čestitke povodom ovog značajnog datuma. U programu svečane akademije učestvovali su i učenici i profesori OMŠ ''Avdo Smailović'', hor Selsebil, članovi Teatra mladih Goražde, te učenici koji su  ovom prilikom čitali  radove na osnovu kojih su osvojili nagrade na konkursu koji je povodom 1. marta raspisalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde.

Treba naglasiti da je povodom Dana nezavisnosti u organizaciji neformalne grupe građana ''Sinovi Drine - Ponos i pravda'' upriličena praznična vožnja ulicama grada, a sudionici iz kolone na vozilima su imali istaknute zastave i druga obilježja BiH.


(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 315 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus