Main » 2016 » April » 6 » U Goraždu obilježen 6.april Dan sjećanja na poginule pripadnike policije 1991-1995 (FOTO)
16:11
U Goraždu obilježen 6.april Dan sjećanja na poginule pripadnike policije 1991-1995 (FOTO)

U Goraždu je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH. Veliki broj članova porodica poginulih policajaca, svih struktura života BPK, aktuelnih pripadnika policije i policijskih sindikata, sa gostima iz drugih gradova, prisustvovalo je otkrivanju spomen ploče sa imenima 61 policajca iz Goražda i okoline, koji su poginuli u odbrani nezavisne BiH.

Ploču ispred zgrade MUP-a je otkrio Ermin Karaman. Na njoj su uklesana imena njegovog oca Esada, te amidža Hameda i Mirsada.
- Pronašli smo ih 2003. godine u jami Paklenik kod Sokoca. Ubijen je kompletan muški dio porodice, jedini sam ja ostao u porodici Karaman. Zahvaljujem se MUP-u što nije zaboravio na svoje poginule i što pazi na djecu porodica šehida – kaže Ermin.

Početkom agresije policija je bila jedina organizirana i naoružana sila koja se suprotstavila napadima na Goražde, ali i okolne gradove. Tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata poginuo je 61, a teže i lakše ranjen 191 policajac. Prikupljanje podataka se nastavlja. 

– Ovaj spomenik za mene puno znači jer ne smijemo zaboraviti ono što nam se događalo. Na žalost, on je trebao biti izgrađen možda prije 15 godina, ali vlasti nisu imale sluha, a ni dosadašnji ministri unutrašnjih poslova nisu imali sluha da pokrenu tu akciju. Zahvaljujući trenutnom ministru Nijazu Musiću, Vladi BPK, Sindikatu policije i još nekim donatorima, mi smo uspjeli relizovati inicijativu koju smo pokrenuli prije tri godine, odmah po našem formiranju – kaže Izet Helać, predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde.

- Želim vam se zahvaliti što ste sa nama kako bismo se prisjetili najboljih sinova ovog grada i države, koji su među prvima stali u odbranu naše domovine i u toj borbi dali ono što je najvrijednije – svoj život – istakao je ministar Nijaz Musić, na sjednici organiziranoj na platou ispred Centra za kulturu. Organiziran je i obilazak mezarja, te prijem za članove porodica poginulih i umrlih goraždanskih policajaca.

 

 

Avaz

 

 

Category: Goražde | Views: 209 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus