Main » 2015 » April » 23 » U Goraždu provedena akcija čišćenja „Let's do it – očistimo zemlju za jedan dan“ (FOTO)
14:47
U Goraždu provedena akcija čišćenja „Let's do it – očistimo zemlju za jedan dan“ (FOTO)

Kao i prethodnih godina, Goraždani su se i danas pridružili najvećoj globalnoj ekološkoj akciji posvećenoj čišćenju zelenih površina i ilegalnih deponija smeća u jednom danu pod nazivom “Let’s Do It - očistimo Zemlju za 1 dan” koja se provodi u cijeloj BiH. 

“Let’s Do It - očistimo Zemlju za 1 dan” je najveća volonterska akcija u historiji Bosne i Hercegovine posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Kao i prošle godine, Bosna i Hercegovina uzima učešće u globalnoj akciji čišćenja planete zemlje pod nazivom "Let's Do It World Cleanup 2015". U prošlogodišnjoj globalnoj akciji je učestvovalo 96 zemalja širom svijeta sa više od 7 miliona volontera.

Osim davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, razlog pokretanja ove akcije u Bosni i Hercegovini je i spoznaja da u našoj zemlji postoji veliki broj divljih deponija (njihov broj se procjenjuje na preko 10 000) koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, te da ih je neophodno što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.

Organizator akcije u Goraždu kao i prethodnih godina bila je Općina Goražde u saradnji sa Vijećem mladih Općine Goražde i omladinskim udruženjima tako da je učesnicima današnjeg čišćenja osigurana potrebna logistika.

U pomenutoj akciji učešće su uzeli uposlenici i volonteri u Općine Goražde o čemu je u izjavi za medije govorila pomoćnica Načelnika Općine Goražde Samira Drakovac – ''Dan planete Zemlje slavimo kao poseban dan i to je u nekim našim novim datumima postala praksa da se obilježava određenim sadržajima ovaj datum. Tako su naši mališani još prije dva dana počeli obilježavati ovaj Dan, a mi smo se danas sa mladima priključili globalnoj akciji pod nazivmo “Let’s Do It - očistimo Zemlju za 1 dan”  i ovdje u akciji čišćenja imamo predstavnike mjesnih zajednica sa područja općine Goražde, zatim uposlenike i volontere Općine kao i vijećnike i da ne bih nekoga zaboravila svakako su svi dobro došli, jer imamo šta da radimo i šta da vratimo prirodi obzirom da je ona bila jako darežljiva kad smo mi u pitanju, jer imamo rijeku Drinu i sama pozicija našeg grada daje nam za obavezu da se brinemo i vodimo računa o našoj okolini, i da svakako spriječimo ekocid koji mijenja prirodu i već smo svjedoci da nam se nepažnja prema prirodi vrati u vidu različitih prirodnih nesreća i nepogoda, a koje smo nekim dijelom prouzrokovali i sami mi.''

O samoj akciji čišćenja ispred Vijeća mladih Općine Goražde govorio je predstavnik Vijeća Adis Pleh – ''Današnju akciju čišćenja je organizovala Općina Goražde u saradnji sa Vijećem mladih Općine i omladinskim udruženjima. Želim da kažem da smo zadovoljni odzivom mladih, a poruka svima je da mislimo na naš grad i na našu okolinu.''

Općina Goražde ovim putem se zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos i uzeli učešće u pomenutoj akciji, te na ovaj način doprinijeli ljepšem izgledu našeg grada, te pokazali da im je stalo da naš grad bude čistiji i ljepši.

Pogledajte cijelu foto galeriju s današnje akcije OVDJE

 

gorazde.ba

Category: Goražde | Views: 196 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus