Main » 2009 » November » 28 » U Goraždu prvi slučaj smrti od gripe HA1N1
20:48
U Goraždu prvi slučaj smrti od gripe HA1N1


Dvadesetogodišnja Mersida Jelašković iz Zupčića kod Goražda, za koju sumnja da je oboljela od novog gripa, preminula je danas na putu do Kliničkog centra Sarajevo, javljaju federalni mediji.

Portparol Kliničkog centra Sarajevo Biljana Jandrić Srni nije mogla da potvrdi ovu informaciju.

Federalni mediji javljaju da je žena jutros primljena u Kantonalnu bolnicu Goražde i da je nakon pregleda i sumnje da se radi o virusu H1N1, hitno upućena u Sarajevo, ali da je na putu do Kliničkog centra preminula.

Preminula žena osjećala je simptome gripe nekoliko dana, žaleći se na visoku temperaturu, te jake bolove u rukama i nogama.

Kantonalna bolnica u Goraždu ne posjeduje adekvatnu dijagnostičku opremu za ovu vrstu gripe, a problem predstavlja i nedostatak specijaliste infektologa, pa su nalazi upućeni u Klinički centar Sarajevo.

Ukoliko se pokaže da je žena bolovala od virusa H1N1, biće to drugi smrtni slučaj u BiH, a prvi u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Prvi smrtni slučaj od novog gripa u BiH registrovan je 16. novembra, kada je od posljedica ovog oboljenja u mostarskom Kliničkom centru preminuo 40-godišnji muškarac.


(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 334 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus