Main » 2015 » April » 13 » U planu potpuna rekonstrukcija Trga branilaca
18:31
U planu potpuna rekonstrukcija Trga branilaca

U skladu sa svakodnevnim aktivnostima infrastrukturnog razvoja, te Programom uređenja grada, Općina Goražde uskoro planira potpunu rekonstrukciju Trga branilaca, obzirom da je Trg u toku ratnih razaranja u velikoj mjeri oštećen, a ovih dana počeli su pripremni radovi, koji uključuju i sječu postojećih stabala koja su već prerasla, i dodatno oštećuju trotoar.

Ovi radovi izazvali su određene reakcije i neodobravanja od strane građana, no kako ističe Enver Adžem, pomoćnik načelnika Općine Goražde, ono što slijedi je potpuna rekonstrukcija Trga i sadnja novog parkovskog drveća - čime će naš grad poprimiti puno ljepši izgled.

''Svake godine se u proljeće vrši čišćenje i uređenje grada. Jedan broj građana već izvjesan period prigovara zbog čega se breze, koje su bile na Trgu, ne uklone: jer već su prerasle, razvaljuju pločnik, dižu  ploče, neke su i prosušene - i mi smo  donijeli odluku i odredili da se izvrši sječa. Zbog čega smo to uradili? Breze su već prerasle, razvaljuju  trotoare, a ovo je ujedno i priprema za buduću rekonstrukciju Trga, jer radimo pripreme da se izvrši potpuna sanacija Trga, znači da se sve zamijeni  i morali smo ih posjeći. Mi ćemo sada na Trgu zasaditi pravo parkovsko drveće, namjenjeno za trgove, već smo naručili isto i očekujemo  da dođe iz Sarajeva, a u međuvremenu ubrzaćemo pripreme za rekonstrukciju Trga, za potpuno njegovo uređenje, jer je u toku rata Trg dosta uništen, određeni njegovi pločnici su uništeni, tako da se mora izvršiti sanacija kompletnog Trga. Ovi radovi uvijek naiđu i na negodovanja i na neodobravanja od strane građana, međutim, mora se s vremena na vrijeme u određenim periodima izvršiti uređenje i sječa drveća, te sadnja novog. Na prigovor da je sve više betonskih površina u gradu, ja moram naglasiti da se ovaj grad širi i mora se uređivati, čim se  grad širi mora biti i više asfaltnih površina, to je neminovno. Mi imamo dovoljno zelenila oko Drine, tu su Rorovi, Gubavica, mi ne možemo u užem gradskom centru graditi neke velike parkove, jer moraju se uređivati i saobraćajne površine i parking površine, sve je to beton, to se mora uređivati. Goražde se svaki dan mijenja i širi se. Ja bih ponovio, kakve god radove da radimo, makar i kroz mjesec dana konstatovali da je to dobro, u početku odmah naiđe na otpor, ne treba tako, kad sve se ovo završi mnogi će vidjeti koliko je to dobro. Mnogi objekti kad su se gradili, kad se uređivala džamija, Centar, pijaca, Omladinska, uvijek u početku ima negodovanja, a kasnije građani kažu da je zaista lijepo.''

 

gorazde.ba

Category: Goražde | Views: 316 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus