Main » 2013 » Februar » 5 » U toku izgradnja parka ubijenoj djeci na području Goražda u periodu 1992-1995 godina
20:23
U toku izgradnja parka ubijenoj djeci na području Goražda u periodu 1992-1995 godina

Načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović danas je posjetio gradilište na kojem se izvode radovi na izgradnji parka ubijenoj djeci u proteklom ratu 1992 – 1995. godina. Riječ je o parku koji će biti simbol stradanja mladosti Goražda, a samom izgradnjom  konačno će biti realizovana ideja koja postoji već dugi niz godina. Na spomen obilježju upisaće se imena ubijene djece na području Goražda u opsadi 1992 – 1995. godina.

Prilikom posjete mjestu izgradnje, Načelnik je izjavio – ''Osjetio sam potrebu kao čovjek i odgovornost kao načelnik da se konačno uradi spomen obilježje za ubijenu djecu u proteklom ratu. Mnogo je razloga za to i naprosto me stid kao građanina i kao onoga ko svaki dan pomisli na stradanje djece zašto se to davno nije desilo. Imamo Odluku i inicijativu Općinskog vijeća u ranijim sazivima da se takvo nešto napravi. Formirali smo inicijativni odbor zajedno sa roditeljima ubijene djece. Dobili smo podršku i krenuli smo u realizaciju projekta. Projekat je vrlo važan jer će on dati trajnu opomenu da se više nikada takvo zlo ne desi nigdje u svijetu. Tolika mladost je prekinuta, znamo dobro  koliko je djece stradalo u mometu kada su se igrala, kada su išli prema školi. Gradnja parka biće satisfakcija roditeljima, građanima i vlastima. Svima nama koji na neki način imamo neku moralnu obavezu prema toj djeci. Ponosni smo što ćemo za nekoliko mjeseci imati takav spomenik, za koji želimo da bude opomena, a u isto vrijeme i mjesto gdje će se naša omladina družiti i slaviti život. Zbog toga smo i odabrali najbolju lokaciju u gradu i mislim da će ovaj spomenik imati višestruku namjenu jer će on biti opomena, satisfakcija roditeljima i građanima, a istovremeno i mjesto okupljanja mladih Goražda. Kako teče gradnja, uporedo prikupljamo podatke kako se ne bi desila neka greška, jer imamo porodica koje su izgubile dijete, a trenutno nisu u Goraždu. Sa roditeljima ćemo zvanično usaglasiti tekst koji će biti na spomeniku. Na kraju da istaknem da sam jako sretan što sam upravo ja bio pokretač ovoga projekta u 2012. godini.'' 

Prethodno su raspisani konkursi za idejna rješenja, a sam projekat koštaće oko    150.000,00 KM. Izvođač radova je goraždanska firma Kaja Company.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 500 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus