Main » 2015 » April » 22 » U znak sjećanja na Aminu Efendić večeras književno veče "Tragom ljubavi"
16:25
U znak sjećanja na Aminu Efendić večeras književno veče "Tragom ljubavi"

U organizaciji Aktiva nastavnika bosanskog jezika i književnosti OŠ "Husein ef. Đozo" večeras će se u 18 sati u Domu mladih Centra za kulturu Goražde održati sada već tradicionalno književno veče "Tragom ljubavi" posvećeno Amini Efendić nekadašnjoj učenici ove škole koja nas je napustila u 21. godini života.

Prema riječima profesorice bosanskog jezika Halide Kurtović, rahmetli Amina u amanet nam je ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom. Svoju ljubav za pisanje uokvirila je u zbirkama poezije "Tragom ljubavi" (2002.), Princ pješak (2005.) i "Ko to piše priču bez junaka (posthumno) 
" Aminini stihovi i zbirke pjesama su i dana putokazi za sve učenike i učenice koji imaju dara za pisanje, da se odvaže i da pišu. Raduje nas kada čujemo da djeca često citiraju njene stihove i poruke, jer svima nama je ostala u lijepom sjećanju" - kaže prof. Kurtović.
I ove školske godine, OŠ "Husein ef. Đozo" raspisala je konkurs za izradu literarnih radova "Tragom ljubavi", a večeras će biti proglašeni i nagrađeni najbolji radovi. 

Podsjećanje, Amina Efendić rođena je 18. aprila 1989. godine u Goraždu. Ljubav prema pisanju otkrila je vrlo rano, a kao učenica osmog razreda objavila je prvu zbriku pjesama. Pored pisane riječi bila je uzor svojim školskim kolegama jer je blistala u svim oblastima. Iz osnovne i srednje škole izašla je kao učenik generacije, a svoje školovanje nastavila na prvnom fakultetu u Sarajevu gdje je bila jedan od najboljih studenata. 

Amina Efendić ostat će upamćena kao dobra osoba i pjesnikinja. Ostat će dobri junak priče koja će dugo trajati kao i njena poezija.

 

Radio Goražde

Category: Najave | Views: 317 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus