Main » 2012 » June » 2 » Velimir Petković: Frajeri s Manjače ne mogu pobijediti Goražde!
21:49
Velimir Petković: Frajeri s Manjače ne mogu pobijediti Goražde!


Bio je to treći evropski trofej u karijeri Banjalučanina Velimira Petkovića. Treći i posljednji, barem što se tiče Kupa EHF-a, koji je ove sezone igran po posljednji put. U ovome trenutku najbolji bh. rukometni stručnjak svoj prvi Kup EHF-a osvojio je sa banjalučkim Borcem 1991. godine. Dvadesetak godina je trebalo da isti uspjeh ponovi i sa njemačkim Frisch Auf Göppingenom, da bi prije nekoliko dana sa istim klubom osvojio još jedan Kup EHF-a.

U međuvremenu dodao je i jedan njemački Kup sa Wetzlarom. U finalu je Göppingen pobijedio francuski Dunquerqe. „Klub ima dugu tradiciju, ali ovakvo slavlje nije doživljeno u gradu", priča nam Velimir Petković. „Kup je osvojen protiv teških protivnika, igrali smo protiv Dinama iz Minska koji je trebao dogurati daleko i u Ligi prvaka, zatim Rhein Neckar Lowena. Oni su naši veliki rivali iz pokrajine Baden Wurtemberg. Veliki, bogat klub, imaju vlasnika Dietmara Hoppa, gazdu Hoffenheima. Kada smo ih izbacili u polufinalu, to je bilo kao da smo već osvojili Kup. Toga sam se i bojao, jer su se igrači i publika već emotivno ispraznili nakon toga. Ali ponovili smo odličnu igru protiv Francuza, imali odličan rezultat iz prvog meča i u nezaboravnoj atmosferi osvojili Kup. Fešta je trajala tri dana."

Veliki uspjeh male kolonije iz bivše Jugoslavije, jer u Petkovićevom timu, pored golmana Enida Tahirovića, igraju još i Dalibor Anušić, Mitar Markez, Božidar Markićević, Momir Rnić i Draško Mrvaljević. Pomoćni trener je, također Banjalučanin, Nedjeljko Vujinović. Od naredne szeone trebao je tu biti i srbijanski golman Darko Stanić, no odlučio se za ostanak u makedonskom Metalurgu. „Igrači iz bivše Jugoslavije imaju dušu, imaju karakter. Zato ih volim imati u timu. Taj karakter treba forsirati, treba ga radom izvući iz njih", kaže Petković.

Razgovor o uspjehu u Njemačkoj, u kojoj radi već godinama, Petko svako malo vrati na Banja Luku. Ogorčen je zbog činjenice da je njegov Borac ove sezone izgubio i prvenstvo i Kup BiH. „Znao sam da će se tako nešto desiti, a o tome zašto je to tako moraju da razmisle oni koji vode klub. Ušli su prepotentno u prvenstvo, nakon dugo godina finansijski stoje odlično, doveli su nekoliko legionara i opet im je nešto falilo", analizira Petković, u razgovoru sa Nedimom Hasićem, novinarom Slobodne Bosne.

„Nekakvi frajeri koji su sišli sa Manjače, koji su došli iz Drvara ili Knina vode rukomet u Banja Luci i zato ne mogu biti prvaci. Izgube utakmicu od Goražda, od momaka koji su se prije meča skupili kafiću. Izgubili su Kup i dva dana kasnije idu opet u Goražde igrati prvenstvenu utakmicu. Dakle, opomenut si i ne može ti se desiti drugi kiks. I oni opet izgube."

Kaže da ljudima koji sada vode Borac nije pomogla ni obilna finasijska injekcija inicirana iz ureda predsjednika republike Srpske. „Mile Dodik je htio da pomogne. Ali im je Mile lijepo rekao, ako ste došli da tražite od mene pare, para nema. Možete ići kući odmah. Ali ako ste došli sa konceptom razvoja kluba, onda sjedite da razgovaramo. Dali su mu kao neki koncept, Mile im je dao lovu i imali su sigurno dvostruko veći budžet od svih klubova u BiH. E kako će sad opet Miletu na oči da traže nešto kada nisu osvojili ni Kup ni Prvenstvo? Ma treba metlom da ih sve počiste."


(tuzlalive)Category: Sport | Views: 467 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus