Main » 2015 » Januar » 19 » Vodostaj rijeka na prostoru BPK zadovoljavajući (FOTO)
18:04
Vodostaj rijeka na prostoru BPK zadovoljavajući (FOTO)

Nove kišne padavine i topljenje snijega pojačali su vodostaj rijeka na prostoru našeg kantona, ali je stanje još uvijek zadovoljavajuće, ističu iz Kantonalne uprave civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema riječima direktora Rama Živojevića, najugroženiji vodostaj zabilježen je na rijeci Prači u općini Pale u FBiH. U toku noći došlo je do kritične faze i početka plavljenja ali obzirom da je kiša umanjila i stala, stanje se brzo stabilizovalo i trenutno je vodostaj ove rijeke u opadanju. Kako najavljuju iz Hidrometeorološkog zavoda, narednih dana očekuju se nove padavine i potrebno je jedinice civilne zaštite budu u stanju pripravnosti.

„Vodostaj na rijeci Drini je sasvim zadovoljavajući. Mi ćemo pratiti dalje stanje i vidjeti kako će se to odvijati. Kada je riječ o klizištima, jutros je zabilježen jedan slučaj u naselju Vinarići, gdje je došlo do obrušavanja potpornog zida, tako da je jedna ulica djelimično bila blokirana. Ugrožen je jedan stambeni objekat, ali na svu sreću u tom stambenom objektu trenutno niko ne živi. Na teren je izašla ekipa Službe civilne zaštite i drugih nadležnih službi iz općine Goražde koje su rasčistile tu ulicu. Moramo ovih dana biti u pripravnosti i predostrožnosti u službama civilne zaštite iz razloga što lahko može da dođe do aktiviranja nekih starih ili pojave novih klizišta. Imamo negativne tragične primjere pojave klizišta u nekim drugim krajevima, a imamo i primjera da može da dođe do klizišta i na onim di8jelovima gdje ona do sada nisu bila evidentirana. Moja sugestija građanima je da u slučaju primjećivanja neke opasnosti na vrijeme reaguju i prijave kako bi se moglo procijeniti stanje i na vrijeme evakuisati ljude i materijalna dobra“- kazao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Ramo Živojević.

 

bpkg.gov.ba

 

Category: Goražde | Views: 235 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus