Main » 2015 » Januar » 13 » Za razliku od ostalih kantona, na području BPK Goražde nema oboljelih od ospica
15:02
Za razliku od ostalih kantona, na području BPK Goražde nema oboljelih od ospica

Zahvaljujući visokom stepenu imunizacije, na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nije registrovan niti jedan slučaj oboljelih od zarazne bolesti morbila (ospice) .

Prema riječima epidemiologa dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK-a, za razliku od drugih dijelova Federacije BiH gdje se ova bolest pojavila u epidemijskom obliku još prošle godine, epidemiološkom situacijom u ovom kantonu može se biti zadovoljno.

” Glavni uzrok pojave zarazne bolesti morbila jeste nevakcinisanje. Na sreću, BPK Goražde može se pohvaliti visokim stepenom imunizacije, iznad 95 posto, čemu možemo zahvaliti što se ova bolest nije pojavila kod nas” – kazala je danas za Radio Goražde direktorica Bičo.

Ona je podsjetila da je vakcinacija djece najbolja prevencija za brojne bolesti, a kada je riječ o morbilama, vakcine se primaju s navršenom prvom godinom života, dok se revakcinacija vrši u šestoj godini.

Dr. Bičo je pozvala roditelje da provjere zdravstvene knjižice svoje djece te da prate kalendar vakcinacije, a u slučaju da je neka od vakcina preskočena, ona se može nadoknaditi.

 

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 180 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus