Main » 2013 » Mart » 8 » Zahvaljujući mjerama Vlade – jeftinije brašno u prodavnicama
15:59
Zahvaljujući mjerama Vlade – jeftinije brašno u prodavnicama

Osiguranje adekvatnog, zadovoljavajućeg snabdijevanja stanovništva osnovnim životnim potrepštinama jedna je od 12 mjera Vlade za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2013.godini.

O implementaciji ove mjere bilo je riječi na današnjoj press konferenciji ministra za privredu Demira Imamovića i direktora Direkcije za robne rezerve Asima Vilića, kojoj je prisustvovao i Murat Rašidović, predsjednik Savjeta potrošača Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Početkom mjeseca februara, Vlada je dala saglasnost Direkciji robnih rezervi da interveniše sa brašnom iz robnih rezervi na području BPK-a Goražde te da u tu svrhu izvrši mljevenje 50.000 kilograma merkatilne pšenice u brašno tip 710 i upakuje ga u kese od 5 kilograma.

Prema riječima Asima Vilića, direktora Direkcije robnih rezervi, u MPI „Mlin" d.d. Ustikolina u prvoj fazi samljeveno je 38.500 kilograma pšenice iz koje se dobilo 27.720 kilograma brašna, 10.020 kg stočnog brašna i 600 kg lomljenog zrana. Maloprodajna cijena brašna tip 710, za pakovanje od 5 kg je 3,50 KM i za 30% niža je od cijene brašna koje se trenutno nalazi na tržištu.

Implementacija ove mjere, kako je danas naglasio ministar za privredu Demir Imamović, ide po planu.

- Mi pratimo stanje na terenu i u skladu s tim poduzet ćemo i druge aktivnosti u okviru ove mjere. Takođe, mi u skladu sa zakonom inače pratimo cijene osnovnih životnih namirnica koje se nalaze na tržištu na prostoru našeg kantona. Vi ste čuli da se vode aktivnosti u okviru Savjeta potrošača i oni su predlagali još određene artikle, u prvom planu radi se o ulju  i mi sad trebamo to da uzmemo u razmatranje i nekim novim aktivnostima planiramo i tu mjeru. Međutim, ovo su mjere koje se planiraju na neki duži vremenski period tako da će se to razmatrati u nekom narednom periodu, dok sagledamo stanje kakvo je u toj oblasti-kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

Predsjednik Savjeta potrošača BPK Goražde Murat Rašidović ističe da su se građani na zborovima potrošača u svim mjesnim zajednicama veoma pozitivno izjasnili o ovoj mjeri Vlade sa ubacivanjem jeftinog brašna u promet. Uz zahvalnost Vladi na donošenju Plana zaštite životnog standarda, on je kazao da potrošači očekuju da se u ovu mjeru uključe i drugi prehrambeni artikli, kao što je ulje, čije ja cijena, takođe, porasla. Savjet potrošača će raditi na zaštiti životnog standarda, naročito u oblasti prijevoza i u nekim drugim oblastima. Direkcija za robne rezerve trebala bi, ističe Rašidović, intervenisati kod artikala čije cijene pojedini trgovci neopravdano povećavaju.

Na današnjoj press konferenciji pozvani su trgovci da vode računa o ravnomjernoj prodaji  brašna, te ne dozvole pojedincima da stvaraju zalihe ovog prehrambenog artikla, na uštrb građana slabije kupovne moći.

(bpkg.gov.ba)
Category: Goražde | Views: 210 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus