Main » 2014 » June » 9 » Zaštićeni svjedok koji je izboden kod Goražda stabilnog stanja
23:06
Zaštićeni svjedok koji je izboden kod Goražda stabilnog stanja


Zaštićeni svjedok srpske nacionalnosti koji svjedoči o zločinima protiv Bošnjaka u Višegradu i Goraždu u slučaju optuženog za ratni zločin Dragana Šekarića, izboden je u privatnom vozilu.
Operiran je u Županijskoj bolnici i njegovo stanje je trenutno stabilno. Odvjetnik Damir Alagić tvrdi da policija MUP-a Goražde nije djelovala u skladu s policijskom etikom i Zakonom o zaštiti svjedoka, te najavljuje krivičnu prijavu protiv nadležnih.

Napad se dogodio ispred pravoslavne crkve u Sopotnici kod Goražda, gdje je zaštićeni svjedok pošao s majkom na misu i usput u svoj automobil primio Nikolu Krsmanovića, kojeg je odranije poznavao i s kojim, kako tvrdi, nikada nije imao problema. Kada se automobil zaustavio, Krsmanović je izvukao nož. "Uhvatio me za kosu i onda počeo ubadati u predjelu vrata, grudi", kaže.

Svaka od devet ubodnih rana, tvrdi dežurni liječnik u Županijskoj bolnici Goražde, mogla je biti kobna jer su povrede nanesene u predjelu lijeve i desne strane vrata. Srećom, svjedok je preživio i van životne je opasnosti. Supruga napadnutog, inače aktivna političarka na nivou Federacije BiH, ali i BPK-Goražde, tvrdi kako je pozadina njeno političko djelovanje i otvoreno prozivanje sadašnjih, ali i bivših političara u BPK-Goražde zbog korupcije i ratnih zločina.

Odvjetnik zaštićenog svjedoka Damir Alagić tvrdi kako ovo nije prvi napad na njegovog klijenta i otvoreno proziva policiju BPK-Goražde zbog nepoduzimanja mjera zaštite, te najavljuje krivičnu prijavu protiv nadležnih. "Osobe protiv kojih su trebali da svjedoče nakon dva dana znale su i pseudonime, odnosno kodne nazive koje im je dao Sud i Tužiteljstvo BiH", kaže Alagić.

Alagić dodaje kako je neshvatljivo da povrijeđeni i njegova supruga, koji su inače oboje zaštićeni svjedoci u postupku protiv Dragana Šekarića zvanog Pive, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad stanovnicima opkoljenog Goražda, ali i za ubojstvo jedne Bošnjakinje u Višegradu, zbog curenja informacija postaju otvorene mete.

U CJB-u I. Sarajevo nemaju saznanja da je napadnuti zaštićeni svjedok, iz Tužiteljstva BiH najavljuju oštru reakciju

Kako rascjepkanosti i razjedinjenost policijskih agencija u Bosni i Hercegovini uzima danak po ko zna koji put najbolji dokaz je službeni izvještaj Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo. Kazali su da ne raspolažu saznanjima da je napadnuta osoba zaštićeni svjedok u slučaju ratnog zločina. Potvrdili su da je osumnjičeni za napad uhićen i da bi jutros trebao biti predat Okružnom Tužiteljstvu Istočno Sarajevo na daljnje postupanje.

A iz Tužiteljstva BiH, kako navodi FTV, najavljuju oštru reakciju i sankcije za sve koji pokušavaju utjecati na svjedoke!

(dnevno.ba)

Category: Crna Hronika | Views: 285 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus