Main » 2011 » April » 13 » Zbog pogibije "Edisa Garaplije",danas tuga u selu Osječani
15:22
Zbog pogibije "Edisa Garaplije",danas tuga u selu Osječani

Edis Garaplija, kažu drugovi, volio se penjati na dalekovode, a u trenutku tragedije slušao je muziku

Četrnaestogodišnji Edis Garaplija smrtno je stradao od posljedica strujnog udara u nesreći koja se u ponedjeljak popodne dogodila nadomak sela Osječani kod Goražda. Do nesreće je došlo nakon što se učenik osmog razreda popeo na jedan od stubova dalekovoda pod naponom, gdje je slušao muziku. 

Tuga u selu

Nakon vijesti o tragediji na lice mjesta prvi je dotrčao njegov otac Senad koji je ispod stuba zatekao dječakovo beživotno tijelo i mobitel s kojeg se još čula muzika koju je u trenutku udara dječak slušao. 

- Došao je iz škole negdje oko pet sati, ručao i otišao je da dotjera ovce. Sreo sam ga na putu i upozorio ga da se ne zadržava u blizini stubova. Čim sam došao kući, javljeno mi je šta se desilo. Izletio sam gore, ali već je bilo kasno. Vatra je bila na toj žici. Rodbina i komšije koji su iza mene došli kazali su mi da je puklo kao granata kad je došlo do kratkog spoja - kaže vidno potreseni Senad Garaplija. 

Edisov amidžić Hidajet, koji je bio s njim, prošao je bez ozljeda. Brojni prijatelji, poznanici, rodbina i sugrađani jučer su, pognute glave i s nevjericom, pristizali u Osječane. Među njima i Edisova razrednica Enisa Fočo, koja nije mogla sakriti tugu zbog gubitka primjernog, radoznalog i uvijek veselog djeteta. 

Danas dženaza

- Sve najbolje o djetetu mogu reći. Bio je odličan učenik, uvijek snalažljiv. U njegovom odjeljenju kažu da se volio penjati, da je volio visinu. Na kraju krajeva, kaže se da je dijete u tim godinama drago i nama, a drago i Bogu - kaže Fočo, te dodaje da je nakon vijesti o tragediji među učenicima i nastavnicima OŠ "Husein ef. Đozo" zavladao muk. 

Kako nam je kazao glavni kantonalni tužilac u Goraždu Mirsad Bilajac, nakon što je utvrđeno da se radi o nesretnom slučaju i konstatiran uzrok smrti, neće biti otvorena istraga o nesreći. 

Dženaza Edisu Garapliji bit će obavljena danas u 13 sati na mezarju kod džamije u selu Osječani. 


(Redakcija Portala/Dnevni Avaz)

Category: Crna Hronika | Views: 650 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus